Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2022

Όπως πάει το ποτάμι, του Μάρτιν Σέρμαν

 







«Μην κολυμπάς αντίθετα στο ρεύμα. Στάσου στο ποτάμι, γίνε το ποτάμι. Και το ποτάμι ήδη κατευθύνεται προς τη θάλασσα»

Bhagwan Shree Raijneesh

 

Το παρελθόν, όπως και το παρόν, είναι εδώ, μας γλεντάει, μας θρηνεί, μας χρωματίζει, μας χτυπά αμείλικτα, μας κοιτά στα μάτια με τον τρόπο των παιδιών, τον τρόπο των ζώων, τον τρόπο που έχει η αλήθεια να σε καρφώνει στον τοίχο. Το μέλλον, αδιάφορο, πάντα, έτσι άψυχο και αγέννητο που είναι, κρυμμένο στη γωνιά της ελπίδας και της προσδοκίας μας.

Κάθε βήμα που πάτησε ποτέ πόδι ορίζει το βήμα μας, κάθε λέξη που είπε ποτέ στόμα ορίζει τη λέξη μας. Έτσι κι ο έρωτας. Κάθε πλάσμα που ερωτεύτηκε ποτέ ορίζει το πώς θα πλαγιάσουμε απόψε ο ένας πλάι στον άλλο.

Ο Μπο το ξέρει αυτό καλά, η πρώτη στιγμή με τον Ρούφους είναι ταυτόχρονα και η τελευταία τους, οθόνη οι δυο τους πάνω στην οποία προβάλλεται η ιστορία. Και η μουσική επένδυση, ο Χάρυ, γίνεται τίποτα χωρίς μουσική;

Κάπως έτσι, τα σκληρά οριοθετημένα περιθώρια ενός δωματίου ανοίγουν παράθυρο σε δρόμους, σε διαμαρτυρίες, σε μπαρ, σε σώματα που έζησαν και σε άλλα που έπεσαν, θεμέλια να γίνουν, να στηθεί το βάθρο της ελευθερίας.

Τί σημασία έχουν τα χρόνια… όλοι βρέφη σ’ αυτή τη μία στιγμή που διαρκεί αιώνες, γροθιά υψωμένη η ανάγκη, να ρίξει σκιά στη λύπη, να προστατεύσει τη χαρά, να κρεμάσει το άδικο, να δείξει τον ουρανό.

Ο Μάρτιν Σέρμαν διδάσκει την ιστορία των ανθρώπων, υποβάλει τα ερωτήματα που πυρπολούν τη σκέψη. Οι απαντήσεις του καθενός.

Ο Γιάννης Λεοντάρης καταφέρνει σε μερικά τετραγωνικά μέτρα να χωρέσει τον κόσμο, με τη σημαντική αρωγή στη θέση της βοηθού σκηνοθέτη της Κλειούς Παπατζανάκη – Χρυσοβέργη.

Ο Περικλής Μουστάκης, ευθυτενής και κάθετος, ίδιο βέλος, διατρέχει με βλέμμα και φωνή την ιστορία, αφήνοντας στον Μάνο Καρατζογιάννη τα χρώματα για να την εξηγήσει και να την εικονοποιήσει. Και ο Δημήτρης Ροΐδης κλείνει τον κύκλο με την ισορροπημένη αρμονία εκείνου που φαντάζει από την αρχή ότι κουβαλάει στα μέσα του τη μελωδία…

Θέατρο Σταθμός

Βίκτωρος Ουγκώ 55, Μεταξουργείο, Αθήνα

Πληροφορίες – Κρατήσεις

210 52 30 267 – stathmostheatro.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σκέψεις

Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας στο ΠΛΥΦΑ

  Ονειρεύονται, λέει, οι μεγάλοι, όνειρα παιδιών, με ξωτικά και με νεράιδες και με ξόρκια και με μαγικά. Αδύνατον! Και υπάρχει, λέει,   ...