Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023

"Μπλε, καστόρινα παπούτσια" στο θέατρο Μπέλλος

 



Νοέμβρης 1964. Αθήνα. Μεταξουργείο. Και συγκεκριμένα, 29 Νοεμβρίου. Εορτασμός για την επέτειο ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοπόταμου. Δολοφονία Λαμπράκη. Αιματηρή προβοκάτσια και σφαγή αθώων, το παρακράτος απέναντι στους Λαμπράκηδες. Απολογισμός: 13 νεκροί και δεκάδες τραυματίες.

«Χαβάη». Μια υπόγα, συνδυασμός ταβέρνας και Φολί Μπερζέρ. Όλη η Ελλάδα στριμωγμένη στα ντουβάρια του. Τραβεστί, πρώην χίτες, λούγκρες, ναύτες, αμερικανάκια, πλύστρες, άπλυτα, συνομωσίες, έρωτες, αγάπες, όνειρα, χαμόγελα, δάκρυα, κέφι, γλέντι, χορός, τραγούδι, πάθος, πάθη, πάθη, πάθη…

Τα πάθη της Αριστεράς, τα πάθη της μετεμφυλιακής Ελλάδας που νύχτωσε και δεν ξημέρωσε έκτοτε.

Θα μπορούσε να είναι μια ερωτική ιστορία με στοιχεία τραγωδίας, αν δεν ήταν μια ιστορική καταγραφή πολιτικών γεγονότων. Θα μπορούσε να είναι μια ιστορική καταγραφή πολιτικών γεγονότων, αν δεν ήταν μια ερωτική ιστορία με στοιχεία τραγωδίας.

Ούτε μουτσούνες και ούτε κορώνες. Εδώ, το περιθώριο μιλά χαμηλά και σπάει τους τοίχους φτάνοντας μέχρι τα καθιστικά των νοικοκυρέων. Με χιούμορ και ακρίβεια, τα πρόσωπα του έργου ονειρεύονται, φτάνουν σε αδιέξοδα, συντρίβονται, ασφυκτιούν, συν–μετέχουν, επιμένουν στην εξέγερση.

Διονυσιασμός, εφηβικότητα, τραγικότητα, Μόσχα, Αμέρικα, μυθιστορία και ιστορική πραγματικότητα που γυρνάει την πλάτη στο λούμπεν παρακράτος που, με τον «αναθεωρητισμό» του, επιδιώκει να αθωώσει και να άρει τις ενοχές από εκείνους που έριξαν έναν λαό στην τυραννία. Τα «βρώμικα χρόνια» που έσυραν από το βούρκο της ανυπαρξίας τη δικτατορία στο φως, λίγο πριν το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου, τραγουδάνε Presley και λικνίζονται στους ρυθμούς του ροκ με ρεφρέν τσάμικο.

Μια ελπίδα που όλο έρχεται και ποτέ δεν φτάνει.

Στο κέντρο ο δεκαεξάρης Τρίλιας ή Γαζούρης ή Μπίκος ή Γόης ή Άλογο και γύρω του ο κυρ-Χρήστος, πανίσχυρο αφεντικό της «Χαβάης» και πρώην χίτης, τώρα κάνει κουμάντο σε Κολωνό, Βύθουλα, Αϊ-Γιώργη, Βοτανικό, Μεταξουργείο, ο μυστήριος, θεληματικός Μπόη, ο Μαλατσίας, η Αριστέα, η Νένα, η  Σαλώμη, η Βουγιούκλω, η Θέμιδα και η Βασίλω.

Η Νεφέλη Μαϊστράλη «περπατά» πάνω στο κείμενο του Θανάση Σκρουμπέλου, με σεβασμό και ακρίβεια και ο Θανάσης Ζερίτης σκηνοθετεί, σπάζοντας τις θεατρικές φόρμες και παρουσιάζοντας μια διονυσιακή γιορτή με φόντο την τραγωδία της ιστορικής συνθήκης.

Οι 4Frontal, και κατά κόσμον  Σταύρος Γιαννουλάδης, Χάρης Κρεμμύδας, Γιάννης Λατουσάκης, Νεφέλη Μαϊστράλη, Διονύσης Πιφέας, Πάνος Τοψίδης, υπέροχοι, πλαστικοί, αεικίνητοι, πραγματικοί και πλάσματα της φαντασίας την ίδια στιγμή, χιλιάδες άνθρωποι, μυριάδες στιγμές, βλέμματα, ονόματα, παρουσίες, απουσίες.

Μια στιγμή στην ιστορία, που θα μπορούσε να είναι χτες, ή σήμερα το πρωί. Σκεφτείτε το.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Συγγραφέας:Θανάσης Σκρουμπέλος

Σκηνοθεσία:Θανάσης Ζερίτης

 

Σκηνικά:Γεωργία Μπούρδα

Κοστούμια:Γεωργία Μπούρδα

Μουσική:Σταύρος Γιαννουλάδης, Γιάννης Λατουσάκης

Φωτισμοί:Σάκης Μπιρμπίλης

Χορογραφία:Κίνηση: Κατερίνα Φώτη

 

Παίζουν:Σταύρος Γιαννουλάδης, Χάρης Κρεμμύδας, Γιάννης Λατουσάκης, Νεφέλη Μαϊστράλη, Διονύσης Πιφέας, Πάνος Τοψίδης

 

Παραστάσεις: Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00, Κυριακή στις 17.00

Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή

Διασκευή:Νεφέλη Μαϊστράλη

Βοηθός Σκηνοθετη:Ελένη Τσιμπρικίδου

Πληροφορίες Χώρου:Θέατρο Μπέλλος, Κέκροπος 1, Αθήνα. Τηλέφωνο: 21 0322 9889.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σκέψεις

Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας στο ΠΛΥΦΑ

  Ονειρεύονται, λέει, οι μεγάλοι, όνειρα παιδιών, με ξωτικά και με νεράιδες και με ξόρκια και με μαγικά. Αδύνατον! Και υπάρχει, λέει,   ...